~semoga mereka dirahmati Allah~

Dimulakan dengan....

Photobucket

Monday, October 24, 2011

Gen Y camp di Raudhah Sg. Pisang

Jumaat
berkumpul di Kelas Kuliyah
taklimat
breifing
perasmian
ta'aruf
breifing Qiam
Sabtu
BAngun Qiam
Kuliah Subuh
Rehat hingga 12 tengahari kerana kebanyakan mereka ada study circle
berkumpul di tangga besar
bertolak dari UIA ke Raudhah
Sabtu jam 1.30
solat zohor
taklimat dari pihak tuan rumah
Kuliah 1: aqidah dan syahada
solat asar
jungle trekking
solat magrib
kuliah maghrib-taqwa dan ikhlas dalam kehidupan seorang muslim dan muslimah
solat isyak
kuliah isyak-ibadah
kuliah 2: akhlak
slot muhasabah
Ahad
qiam
senaman
lakonan
penutup dan resolusi
balik

jom kita kongsi apa yang saya dapat dari kem ini...sangat berguna:-
1) Aqidah yang sohih adalah tunjang dalam diri seorang muslim.
2) Perumpamaan aqidah adalah dengan pokok,yang mana akrnya adalah aqidah, batang nya adalah ibadah dan buahnya adalah akhlak.
3) Ibadah yang sohih adalah datang nya dari nabi
4) Akhlak adalh ceminan iman seseorang muslim
5) Takwa dan ikhlas sangat penting dalam perjalanan seorang insan.
6) aku belajar memimpin dengan amanah..kerana diriku dilantik menjadi penghuluwati.
7) dalam satu-satu program masa perlu diselaraskan bagi tujuan keseragaman dan disiplin yang tinggi.
8) perlunya kekuatan jiwa dan jasmani bila kita berada di tempat baru dan asing(jungle trekking)...masuk hutan
9) kutiplah pengalaman dengan banyak kerana ia adalah satu peluang..
10) jangan berdendam dengan sesipapa walau pun dia pernah menyakiti mu dengan teruk.
11) sabar itu indah!
12) bercakap lah dengan ringkas...jangan meleret-leret...ia kan membuat pendengar menjadi bosan.
13)orang berilmu akan mengamalkan apa yang dicakapkan..bukan teori semata..
14) ta'aruf perlu dalam sebuah organisasi.
15) susah dan pahit unutk mendapatkan ilmu itu satu kemanisan bila dikenang.
16) kemahiran komunikasi penting dalam segala urusan.


bagiku program seperti ini harus diteruskan oleh Ma'aruf Club bagi meneruskan proses pentarbiyahan pada mereka yang dahagakannya..
puas hatiku ..dan berbaloi rasanya...tak rugi langsung ..bila kita pandai merebut peluang yang berharga seperti ini...
tahniah ma'aruf club!
moga segala yang baik diambil iktibar bersama..yang buruk jadikan sempadan..
barakallahu fiik..


p/S:memory paling manis..adalah bila kena gigit pacat!

1 comment:

Saif said...

moga lepas ni boleh ajak kawan2 kelas kita yang lain kalau ada lagi program Ma'ruf Club n ilmiah lain...

::Jom dengar nasyid semangat!::

Loading...

::Halwa Telinga::

Bloggers Chat Room

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...