~semoga mereka dirahmati Allah~

Dimulakan dengan....

Photobucket

Tuesday, April 22, 2014

exam oh exam

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah. 

Salam Imtihan buat semua yang sedang bertarung dan akan bertarung dalam Final Exam di kampus masing-masing. Disini ingin saya kongsikan Tips untuk Exam.

1. Mula ulangkaji dari awal
Ya, kenapa? kerana apabila kita sudah mengulang kaji kita akan mengingat dengan mudah, elakkan study last minute.

2.Ketahui apa kelemahan
Kena tahu kita lemah di mana, kelemahan dalaman atau luaran, faktor diri sendiri atau faktor orang lain. Kelemahan ini membuatkan kita tidak mengulangnya lagi. ayuh kenal pasti, seperti, tidak berdisiplin, tidak fokus dalam kelas, tidak boleh urus masa dan sebagainya. Perbaiki!

3. Usaha dan fahami 
Usaha untuk faham sebelum kaki melangkah ke kelas, baca atau belek nota-nota yang ada. Semoga apa yang di baca menjana idea-idea nanti di dalam kelas.

4.Doa dan tawakkal
Solat hajat untuk mendapat jawab exa dengan baik, mohon ibu dan ayah kita doakan juga. Berserah kepada Allah setelah kita berusaha sehabis daya.



5. Istiqamah
Jadilah kita golongan yang istiqamah mengulang kaji atau rajin menyiapkan task dan sebagainya. Istiqamh juga mengulang. Ulangan yang banyak melekatkan ke dalm kepala, ulang lebih 60 kali, insya allah masuk!

6. Hafal
hafal nota yang telah kita siapkan, teknik menghafal adalah salah satu teknik berkesan susun ikut abjad dan akronim dan lain-lain.

7. Study Group
Study group adalah kaedah efektif yang mana kita dapat mendapat maklumat dengan cara yang paling cepat.




1. Doa masa study
“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih”

2. Doa lepas study
“Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu”

3. Doa memohon kejayaan
“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh”

4. Doa masa nak jawab soalan exam
“Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”



Tips untuk Exam lain klik sini


 Oleh : Zinnirah Mukminah

Sunday, April 20, 2014

laksa beras

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah.

SEMOGA CERITA INI MEMBERI KESEDARAN PD KITA.
Suatu hari sedang saya membersihkan halaman, lalu seorang penjual laksa beras, menaiki motosikal mengelilingi kampung.
Oleh kerana matahari telah makin merendah selepas asar, saya pun berhenti rehat.
Apabila nampak penjual laksa beras lalu, saya pun memanggil untuk merasa laksa berasnya.
Setelah memesan dan membayar harga bagi 5 bungkus laksa beras, saya melihat penjual itu membahagikan duit yang saya bayar kepada 3 tempat.
Duit itu di bahagi 3, 1/3 ke dalam dompet, 1/3 ke dalam laci duit dan 1/3 ke dalam bekas seperti tabung.
Melihat keadaan itu, menjadikan saya teruja ingin tahu kenapa duit-duit itu diasingkan.
Maka terus saya bertanya, “pak cik kenapa pakcik asing-asingkan duit tersebut?”
Pakcik itu pun menjawab, duit yang masuk dompet digunakan untuk perbelanjaan perniagaan dan keluarga, duit yang masuk tabung untuk simpanan penyempurnaan agama dan duit yang masuk laci untuk infak.
"DALAM SETIAP REZEKI YANG KITA PEROLEHI, ADA HAK ORANG LAIN JUGA
Walaupun sikit, kita wajar berbagi sama.
Saya mengilirkan wang itu antara beberapa surau dan masjid.
Atau untuk rumah anak yatim juga.
Selama lebih 20 tahun saya berniaga laksa beras, dari berbasikal, sekarang sudah bermotorsikal, setiap tahun saya dapat melaksanakan ibadah korban walau pun cuma 1 ekor kambing yang sederhana besar.
Alhamdullilah, saranan agama, walaupun sunat, ia dapat dilakukan.
Setiap hari saya mula berniaga dari pukul 11.00 pagi.
Apabila tiba dimana-mana kampung, menjelang waktu solat samada zohor atau asar, saya akan berhenti untuk solat berjemaah di mana –mana masjid/surau kampung berkenaan.
Saya tidak akan lupa memasukkan sedikit hasil jualan laksa beras ini ke tabung masjid/surau walaupun sedikit.
Walaupun cuma menjual laksa beras, saya tetap dapat mengerjakan solat di awal waktu secara berjemaah .
Dapat menginfak wang hasil jualan laksa beras untuk dikongsi dengan orang lain.
Saya suka berniaga mengelilingi kampung dan berhenti solat di mana-mana surau atau masjid yang ditemui menjelang waktu solat.
Saya pernah dengar tuan guru kata, nanti di mahkamah akhirat, bumi dan hari akan menjadi saksi.
Maka nanti bumi akan berkata, si polan pernah solat di sini, disini, di sini.
Hari Isnin sipolan solat di masjid ini, hari Selasa si polan solat di surau ini.
Dan seterusnya...
Saya tidak kaya, tidak punya harta yang banyak untuk melaksanakan wakaf, namun saya tetap bersedekah ikut rezeki yang Allah berikan kepada saya setiap hari.
Duit dalam tabung pula sebagai simpanan untuk menyempurnakan rukun Islam.
Islam terdiri dari 5 rukun, mengerjakan haji adalah rukun ke 5.
Adakah solat itu sempurna jika rukunnya tidak sempurna?
Saya merasakan islam saya tidak akan sempurna jika rukunnya saya tidak sempurnakan.
Oleh itu saya mahu berusaha menyempurnakan rukun Islam ke 5 iaitu mengerjakan haji.
Jika tidak menabung, bagaimana mungkin saya dapat mengerjakan haji kerana ia memerlukan biaya yang besar?"
Terpegun saya dengan jawapan yang diberikan oleh seorang penjual laksa beras ini.
Seorang penjual laksa beras, mempunyai misi dan visi yang jelas sebagai seorang islam.
“Pakcik, bukankah mengerjakan haji bagi yang mampu saja, jika tidak mampu kita tidak dituntut untuk mengerjakannya.”
“Bagaimana boleh mampu jika kita tidak usaha menuju ke arah mampu?
Jika tidak menabung, bagaimana mungkin akan mampu mengerjakan haji suatu hari nanti?
Mampu itu kita sendiri yang tentukan.
Adakah selamanya kamu mahu hidup miskin jika kamu tidak usaha menjadi kaya dengan menabung sedikit-sedikit mengumpul modal bagi meluaskan perniagaan?”
MasyaAllah, begitu jelas sekali fikirannya tentang maksud mampu.
Tersentap hingga hujung hati bila membanding diri ini dengan pakcik yang hanya menjual laksa beras bermotosikal mengelilingi kampung.
Muka saya bagai ditampar-tampar kerana berilmu tetapi tidak beramal.
Siapa yang sangka dan ambil peduli akan kejernihan fikiran pakcik dalam melaksanakan syariat agama Islam ini???
Kisah khas untuk kita saling merenung diri

 Oleh : Zinnirah Mukminah

Wednesday, April 16, 2014

sAyAp kAnAn

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah.

Siapa sayap kanan ku?
Aku tidak pasti
Aku belum jumpai

Kerana aku kini bersama kalungan perjuangan
Bersama gedungan buku
Berjalan membawa buroq tercinta

Mungkin sayap kanan ku sedang mencari sayap kirinya
Atau dia sedang membaiki diri buat generasi mendatang?

Aku tidak pasti.
Allah yang pasti
Allah maha tahu.

titik.
wallahua'lam

 Oleh : Zinnirah Mukminah

Daerah hatI

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah

Biar aku sendiri
Biar aku menyepi
Biar kau sedari

Bahwa perasaan bukan boleh beli-beli
Bahwa pengorbanan bukan untuk di jual-jual

Mahal bernilai bagai permata kasturi
Jikadi angkat martabat matang bertindak
Murah rendah lagi sampah
Jika dihina begitu sekali

Diduakan menjadi madu dalam perjuangan
Disibukkan dengan agenda gerakan

Kalaulah dunia ini panjang aku hanya mahu mengejar kau
Tetapi duni ini singkat
Matlamat Akhirat mencari Allah
Melihat wajahnya

Sunyi dari kalam
Dan berita

Kau senang di sana mungkin
Aku derita di sini pasti

Raih redha-Nya aku cari
Moga kau turut mencari

Zinnirah Mukminah
16042014

rapi

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah.

Bekerja dengan mereka yang sempoi dan bekerja dengan mereka yang skema amat berbeza sekali dalam satu organisasi. Saya mengakui ada yang tidak mengambil berat tentang PROSEDURE atau saluran yang berlapis-lapis ini, malah mereka memandang remeh sekali.

Jika mahu berjalan lancar apa salahnya ikutlah cara kerja yang bersaluran itu, bukan main redah dan ikut dan. Bahasa orang kampung saya " main redoh je" . Ya buat kerja semua adhoc dan terburu-buru, mula mencari tenaga kerja sana sini, padahal sebab tidak buat kerja dari awal, by step lagi.

Ini banyak terjadi dalam kes-kes untuk mereka yang sempoi, atau tak gentleman. Kalau di tegur melenting, menjawab serta tidak terima teguran. Dah cuba tegur orang macam ni, tetapi bijak dan berhikmah macam mana pun dia tetap ego malah rasa dia seorang je betul.

Benar, kita meraikan mereka-mereka yang suka buat kerja laju dan semangat tetapi mereka-mereka ini perlu juga menghormati golongan yang skema atau team yang berdisiplin bagi saya ini. Team ini sangat tersusun buat kerja dari kalangan Doktor malah ada juga dari kalangan ustaz.

Kedua-dua golongan ini mestilah bersemuka jika ada masalah ketidaksefahaman. Bagi melancarkan sesuatu keputusan atau gerak kerja.

bergerak dengan adab dan berprosedure, surah soff ayat 4!

 Oleh : Zinnirah Mukminah

Wednesday, April 9, 2014

semangat study!

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah.

6 TIPS Cara Memaksimakan Semangat Belajar
1.Fokus
Jangan berlama2 memakan waktu belajar dalam 1 hari, input akan lebih mudah masuk jika belajar rutin tiap hari dengan waktu yang teratur dan tidak berlebihan. Fokus sepenuhnya ketika belajar didalam kelas dan semasa ulang kaji.
2. Buatlah Dream Book
 Sangat penting menulis dan menggambarkan goal2 yang ingin kamu raih ke dalam sebuah bukti. Tulislah target kamu, keinginan kamu untuk lulus cemerlang gemilang, prestasi2 yang ingin kamu raih ,buka dream book kamu saat sedang tidak semangat. Banyak yang meremehkan pembuatan dream book padahal banyak orang-orang sukses di dunia yang telah membuktikannya silahkan search di google dengan keyword "dream book"
3. Ikutilah Sunnah nabi
Ikutilah sunnah nabi, menganankan segala benda yang baik, dahulukan kanan. Makan dan minum dengan doa, niatkan selalu kerana Allah dalam perkara kebaikan.Selawat ketika mula belajar. Bersungguh mengikut sunnah Nabi, di sana ada keberkatan.
4. Refresh Your Mind
Perlu diingat bahwa otak kita bukanlah robot jadi perlu refreshing, manfaatkan waktu libur untuk bersenang-senang atau pulang kampung mengobati rinduk ke keluarga agar saat kembali kuliah bisa kembali beraktiviti dengan prima. atau bisa juga dgn diselingi aktiviti senaman ringan atau sukan. 
5. Cari teman yang baik 
Pilihlah teman yang memiliki semangat yang sama untuk berprestasi, tidak harus superpintar, tapi yang pasti jangan memilih teman yang banyak menggoda untuk terussss bersenang-senang. Bukan berarti bersenang-senang tidak boleh, tapi ada targetnya, jangan berlebihan... ingatlah kembali tujuan utama kampus, fokus!
6. Buatlah Jadual
Jadual yang tersusun pada masa dan list kerja yang perlu di utamakn, sesibuk mana kamu, kita semua punya masa 24 jam sahaja!. Ayuh susun dengan pahala setiap detik, insya allah.
7.  Telefon Orang Tua
Sesekali jangan lupa telfon orang tua, minta doa mereka. Jangan remehkan doa orang tua, menelefon mereka juga akan mengingatkan bahwa mereka telah bekerja keras membiayai kuliah dan biaya hidup di kampus.

 Oleh : Khalifah Allah Mar'atul Husna bt Roslan

Thursday, April 3, 2014

Sem yang sesak

|Bismillah...| Alhamdulillah, Wassola ala Rasulillah.

Baru lega dengan satu kajian
datang 4 lagi kajian yang mesti dihantar
kajian di sini bermaksud assignment
sabar dan senyum,
Allah kan ada

Aku tak boleh give up
assignments kena hantar
ujian dan kuiz kene prepare molek

series rasa terbeban dan stress
kadang2 rasa nak buat stdy leave

oh no!
aku tak nak grad dgn adik aku sekali
so kene habis awal2 skit Husna!

adoiyai
jadi anak sulung ni kadang2 aku tertekan
macam2 rase
rase geram
rase give up
rase sedih

tapikan Allah kan yang takdirkan semua itu Husna
jangan sedih pilu
teruskan berlari
teruskan berjalan
teruskan perlahan-lahan

mana mungkin aku berada di kampus ini tanpa izin-Nya
ya, aku yakin aku mampu,
Allah beri tanggungjawab itu dengan kemampuan seseorg

bila kira-kira dekat berbelas-belas taklifat yang ku terima
Allahuakbar!

Dapatkah aku melangkah ke syurgamu ya Rabb dengan
amanah-amanah yang belum tentu ku lepas
dari persoalan yang banyak nanti

termuhasabah sendiri
Allah sumber kekuatan
pada-Nya kita minta
bukan dengan menuntut bantuan manusia

Masa oh masa
bilakah kau mahu berhenti sebentar
oh tidak katanya,
masa sememangnya berlalu
kau yang kena pandai urus sendirilah~

Moga-moga aku kau dan dia
mereka yang ikhlas dan bertaqwa!

 Oleh : Zinnirah Mukminah

::Jom dengar nasyid semangat!::

Loading...

::Halwa Telinga::

Bloggers Chat Room

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...