~semoga mereka dirahmati Allah~

Dimulakan dengan....

Photobucket

Tuesday, May 22, 2012

pemerhatianku

-BERSIH 3.0-

oh masih ada yang tak puas hati apatah lagi mengkritik itu dan ini?
eh kau hebat sangat ke?

pengamatan saya: matlamatnya jelas sudah?
semua kaum turun kot..
siap kene sembur..

oh ingat rakyat takut ke?
kebangkitan rakyat satu getaran buat MU yang tak sedar2 lagi..
semoga yang benar itu menang juga akhirnya, yang pasti tidak menang di dunia menang di AKHIRAT..insya allah.

note: menuju ke KLCC, 'tersinggah' di situ, nampak banyak baju kuning yang dipakai oleh peserta BERSIH huh! terus 'tetibe' terikut rombongan DIGI..'terjumpa' pulak keluarga saye juga ke destinasi yang 'same'


-BOLA SEPAK-

perjuangan perlu kepada penyokong dan pendokong
bagaimana satu kumpulan mahu bergerak tanpa 'suppoter' yang baik?

jadi penyokong dan pendokong perlu sama-sama bergerak dan bertindak untuk merealitikan misi yang mahu digapai!

seperti permainan bola sepak: ada pemain-pemain, ada penyokong tak kurang juga ada tukang sorak!
wah, hebatkan? begitu juga perjuangan ISLAM..ramai yang menjadi penyokong sahaja kesian la ke pejuang-pejuang(PEMAIN) yang dah la sedikit pulak tu, berhempas pulas nak memenangkan ISLAM...tetapi berapa ramai yang betul-betul ikhlas mengorbankan diri untuk itu?
lebih ramai hanya tahu mengomen malah ada juga berdiam terus..oh macam tu ye...
tidak takutkah kamu dengan ancaman Allah bagi mereka yang hanya melihat dan membatu sahaja tentang ISLAM?
sedarlah burung yang membantu nabi Ibrahim juga berusaha walau kecil usahanya.

note: first time saye tengok bola sebelum ni, saya hanya melihat dan memperhatikan sahaja adik-adik lelaki saya bersemangat menonton bola. hari tu, saya dan ayah menonton bola sambil mengeteh...buat2 faham juga la istilah baru, attack, back, ape ntah, yang penting Kelantan menang 1-0..alhamdulillah.


-EMERGENCY CASE-

Menghadapi perkara luar jangka satu yang merunsingkan sesetengah orang. Mana mungkin kita bersedia tanpa ada pengalaman yang lalu. Sebab itu,  perlu persiapan bila-bila masa dan di mana jua.
Kalau kamu jadi orang yang melihat rumah terbakat apa yang kamu buat?
adakah kamu:
-menolong?
-melihat sahaja?

ya, orang yang bijak perlu bertindak menolong orang lain dalam kesusahan..bukan buat tak cakna. paner sesaje..

note: alhamdulillah selamat juga menyelamatkan kawan saye yang jarinya termasuk ubat pensel ...nampak kes kecil..tapi bayangkan tengah malam kul 12.30 kami pergi ke klinik UIA..mula guard macam pelik ..tapi setelah dijelaskan baru dia memberi izin kereta saya keluar..3 kali korek  baru ubat pensel yang dah patah tiga tu keluar, dahsyat tak? Tidur lena kawan saya lepas kuar dari ubat pensel picit tu..kalau tak????

::Jom dengar nasyid semangat!::

Loading...

::Halwa Telinga::

Bloggers Chat Room

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...