~semoga mereka dirahmati Allah~

Dimulakan dengan....

Photobucket

Sunday, October 31, 2010

coretan memoriKU di Kulliah,Pekan

Assalamualaikum w.b.t....
dah lame tak 'mengupdate' blog ni...
alhamdulillah setelah 10 bulan di arena Stam...akhirnya aku berjaya menghbskn perjuangn trsbt..

STAM?
STAm tu ape....ade lg ke yg tak tahu...sedihnya...
STAM -Sijil Tinggi Agama Malaysia..

bila sampai kat KULIYAH AL-LUGHAH WADDIN PEKAN ni...
ada yang kata STAM tu Saya Tunggu Abang Meminang
mcm2 la kata2nya...
disini ada jugak pelajar aliran STPM
ada jugak yg kata STPM tu Saya Terima Pinangan Mu..
mcm2...

sebenarnya tak sampai pun 10 bulan pun kat kuliah ni
masuk 7.1.2010 hbis STAM 27.10.2010

tenat jugak nk hbiskan pelajaran dlm masa setahun..
kelas siang malam,seminar lg,gerak gempur lagi... exam itu,exam ini.biasa la tu kan ...nama pun penuntut ilmu...
tapi ade hikmahnye semua tu...semua yg berlaku adalah Tarbiah dari ALLAH...

bln 1
orientasi
banyaknya lah akak2 dan abg2 dari UDM,Terengganu
dtg sebagai fasilatator...
aku dilantik jd penghuluwati..
kenapa?
ntah,
apa la yg ada pd diri ini di pandangn mereka...
mungkin satu pengalaman yg sgt bermakna buat diriku...
ea la nk control kawan2 yg sebaya dengan kita...
sudah tu tak kenal pulak...sebenarnya,
ramai kawan2 yg dtg dari sekolah agama lain tu
aku dah kenal kat IKBN, kat Semuji, kat Masisupa...
belajarlah dari pengalaman lalu..
-pengalaman tak boleh dijual beli-

kelas kat sini asing(muslimin2 dan muslimat2)
dapat masuk kelas fuqaha'-dilantik jd ketua kelas...satu ucpn takziah ku terima dari shbt baik ku...amanah adalah tanggungjawab...tanggung di dunia jawab di akhirat...kata2 ibuku...

bulan 2
aku dicalonkan jdi MPP kuliyah..
ada juga rupanya ..
ingat salah dgr td...
aku cuba belajar bagaimana nk pancing undi
alhmdlah,aku dan shbt2 berjya meraih undi dr pengundi2 yg keluar mengundi pd hari tersebut
tak sangka pulak dpt undi tertinggi pulak tu...
apa la yg ada pd diri ini...
em...pengalaman...aku bertekad untuk cuba belajar sesuatu dari amanah yg cukup berat ini...
teringat firman Allah: dlm surah baqarah ayt 286
" Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dgn kesanggupannya"



bln3
start dah exam bulanan
kene pulun betul2 sebab ramai saingan kat sini...
rasa takut ada jugak...tapi, kita kene lawan...
pelajar tahun 1 lg..pelajar tahun 2 lg...aduh!

Allah ada dgn kita
knapa nk risau, knapa nk gelisah...
firman Allah: ali imran-139
"dan janganlah kamu merasa lemah, dan jgn pula bersedih hati,
sebab kamu paling tinggi darjatnya, jika kamu org beriman. "




alhmdlh berkat kesabaran dan kesungguhan
dpt result rendah sikit pd no.11 ...(n0.10/532org calon STAM)
tak ada apa pd nombor tu sbnarmya..
tp bgaimana kita usaha?
adkah dlm Rahmat dan Redhanya??
tepuk dada tanyalah Iman masing2..

bln 4
bulan MASISUPA...
Majlis Sukan dan Ilmiah Sekolah2 Agama negeri Pahang. itulah huraian dari MASISUPA..
aku dipilih mnyertai Bahas Bahasa Melayu, setelah melalui saringan ....
pasti ada hikmahnya...
alhamdulillah menang melawan adik sendiri..
sempat perli adik " kalau kalah jgn nangis"..
tapi, dia buat tak tahu je...
lelaki la katakan mane boleh kena cabar...
buat je muka cool la konon...

antara ayt2 'Power" yg nk bidas pihak lawan yg aku masih ingat ialah:
-diam, kelu, bisu, setuju....bagus...angkatlah kerusi duduk sebaris dengan kami...
-nampaknya mereka dipihak sana diam? diam tandanya setuju, bagus!

bnyk perkara yg dptku pelajari dlm arena perbahasan ni...masuk ni dah 4 tahun aku berkecimpung dlm dunia perdebatan..
antaranya...kita kene bersedia dgn bnyk ilmu..
plan pelbagai strategi nk jatuhkan musuh...
kekutan dalaman penting untuk kawal emosi kita ketika bercakap...

bln5
exam tgah tahun
masa exam ni ramai nk dekatkan diri kpd Allah...
Sepatutnya setiap masa kita kena dekatkan diri kpd Allah.
bukan ada time time dia...
ana pesan untuk diri sendiri gak...
begitulah manusia..
time susah baru cari tuhan...
dpt satu firman Allah dlm satu pertemuan
surah fatir;15
"wahai manusia! kamulah yg memerlukan Allah, dan Allah dilah yg mahakaya(tak memerlukan sesuatu) dan maha terpuji"

renungkanlah bersama...dimana kita?

bulan 5 ni byk kali ada usrah...seronok bnyk bende dpt dikutip...mutiara2 yg perlu untuk santapan rohani...mengisi hatiku dgn peringatan dari Allah...

bln 6
bnyk nye kelas tambahan ...
nak2 kelas adab nusus...
tapi sebenarnya kelas2 ni dah start awl tahun dulu...
bln 6 ni la nmpk makin rancak...




mungkin satu kelebihan di sini,yg mana guru untuk untuk satu2 subjek ada ramai(tak la ramai mana, lbh la dari 1)2 atau 3 org...ada yg smpai 5...subjek ape...ntah..(ada kot)
teringat pesanan dari seorg ustaz semasa kem usrah di jengka...ust Hazmi namanya..
"zaman muda kamu kutiplah sebanyak mungkin ilmu yg ada, kerana ia SANGAT berguna untuk masa depan kamu"
teringat kata-kata itu, ku gagahi jua menghadiri kelas2 tambahan siang dan malam...mencari ilmu Allah yang maha Luas...ku mencari Redha mu tuhan........


bln 7
tarikh last hantar kerja kursus adalah bulan ini...
ramai la yang sibuk ke bilik komputer sekolah...menaip....mencetak ...dan lain-lain aktiviti yg berkaitan dgn kerja kursus...tak kurang jugak ada yg ke ta'a wun(koperasi sekolah) untuk membeli cover kulit buku, kertas A4 dll..
kami disini(pra U) kena buat kerja kursus mungkin kawan2 yg dah masuk U/matrik tak panggil kerja kursus mcm kami ni...tp,assignment...
hakikatnya metdod nya tetap sama...ada objektifnya, ada rujukannya, ada isi penting dan paling penting kena hantar kpd guru yg berkaitan...
pra U tak sama dgn masuk U kan... teruskan perjuangn....

bln 8
seminar...seminar...seminar...
dan..
trial JAKIM
alhmdlh berjaya dgn cemerlang..
tak seberapa cemerlanag yg lain...
kata2 hikmah:
"jika kamu mendpt nikmat jgn kamu dedahkan,nanti ada org dengki.
jika kamu mendapat musibah jgn kamu tunjukkan kesedihan mu, nanti ada orang gembira"
aku jdkan prinsip hidupku kata-kata itu..
bersederhanalah dlm semua keadaan...


bln 9
penuh dgn kelas...
eala semua guru nk hbiskan silibus...
masa berlalu bgitu singkat...
sedar2 nk exam STAP pulak
Sijil Tinggi Agama Pahang
kalau ade sijil ni senang la aku nk kerja di Pahang...maklumla aku kan org Perak...

exam...
knape hidup disini penuh dgn exam...
knape?
ustazah kata, dgn exam la kita dpt tentukan pencapaian kita...
ooo.macam tu ke...selama ini hidup kita sebenarnya ada exam2 nya jugak
sejak kita lahir, belajar berjalan, belajar menulis..mengenal erti cinta...semua itu adalah exam...exam tu jugak bermakna imtihan atau mehnah atau ujian atau cabaran
jd, kenapa kita perlu pertikaikan?
jadikanlah cabaran yg ada sebagai peluang,kata2 dr sis mukhlisah..

bln 10
Ya Allah dah hbis periksa STAM?
mcm tak percaya?
sekarang kat rumah
mcm2 plan dlm kepala ni...

tapi yg pasti ada sesuatu yg dpt ku ambil dari pusat asuhan dan tabiah di Pekan itu.......
sungguh bermakna jika kita pandai melihatnya dgn mata hati...
kuliah itu bumi barakah...
sesiapa tak dapat ...pasti ada sesutu yg tak kena pada dirinya...
kata seorg ustaz yg dipanggil ust Mi

tujuan utama ku berda di sini dah berlalu...kejayaan Mu aset Ummah...mcm pernah ku dengar ayt ini...ya! kejayaan kita aset penting untuk ummat Islam...jgn jd fitnah kpd Islam...buktikan pd mereka kita boleh berjaya dgn cemerlang...ameen....insyallah......
banyak nya kenangan disini...
Biah nya Solehah....sejuk hati memandang...tapi dalam setandan pisang pasti ada yg buruk ....

mungkin Allah nk uji aku disini ..
bagaimana pula diriku di luar nanti...

pesan sahabat baik ku yg kini berada di bumi anbiya':
bila kita ada ilmu kita amalkan, kita makin rapat dgn Allah,
tapi jika kita ada ilmu kita tak amalkan, kita makin jauh dgn Allah...em,berat tu...


Wahai tuhan yg maha membolak balikkan hati, tetapkanlah hati kami dijalan ketaatan kepadaMU dan jalan Agama MU...ameen.......


banyak lg nak tulis ni...tapi ini je yg termampu..yg ingat dimemori...tu belum cerita sal MPP,suasana Ramadhan,program ilmiah,program agama...pasal Usrah,dll...

sekadar coretan hati dan perkongsian ilmu...yang baik jadikan teladan...yg buruk jdkan sempadan

aku insan biasa bnyk kekurangannya...maaf la kalau pening nk baca ayat2 aku..kejap ana kejap aku...ea la biasalah tu..dlm usrah guna ana...ngn kawan guna aku...dah terbiasa terbawa-bawa ke sini...
buat semua: maaf kalau ada salah dan silap..

.doakankejayaan kita bersama...termia kasih atas segalanya..........ukhwah fillah abadan abada...
pesan ayah kpd diriku yg dh hbis exam ni: perjuangan masih jauh, bnyk lg cabaran yg besar yg kamu kena tempuhi
perlu kpd kekutan dlmn (IMAN) dan ilmu yg tinggi ...
yg hakiki nanti di alam Akhirat.....

firman Allah :al-an'am ayt 32
" dan kehidupan dunia ini, hanyalah permainan dan senda gurau . sedangkan negeri akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkah kamu mengerti?"
p/s:
Prinsip yg kita kene pegang dan ingat satu ni... pesan dari Nik Aziz:
"pastikan setiap detik yg berlalu dlm hidup kita ada manfaatnya di Akhirat nanti"
insan biasa:-zinnirah al-fuqaha' 2010

kisah dua biji benih

alt


Dua biji benih pokok bunga keembung telah disemai sebelah menyebelah di sebuah taman bunga yang subur tanahnya.

Biji benih pertama berkata, "Aku mahu bercambah dan tumbuh membesar! Aku mahu akarku tertanam sedalam-dalamnya di dalam tanah sehingga melepasi kerak bumi. Aku mahu kuntuman bungaku mekar sehingga dapat kurasai kehangatan cahaya matahari dan menggembirakan si anak gadis apabila melihatku."

Biji benih kedua pula berkata, "Tidak! Aku takut untuk membesar. Jika aku tumbuh membesar, aku tak tahu apa yang akar aku akan tempuhi di dalam kegelapan tanah. Jika bungaku mekar berkembang, para siput akan menggigit aku! Anak-anak kecil akan memetik aku! Tidak! Tidak! Tidak...! Aku tidak sanggup. Lebih baik aku menunggu waktu dan masa yang lebih selamat."

Maka, biji benih kedua itu pun menunggu waktu yang selamat untuk bercambah.

Tiba-tiba kedengaran bunyi kokokan ayam dari jauh. Semakin lama semakin dekat bunyi tersebut. Ternyata ayam tersebut sedang mencari makan. Sambil mengais-ngais tanah, ternampak lah ayam tersebut akan biji benih kedua tersebut lalu dimakannya.

Kesian...

Wahai kawan-kawanku, beranilah menghadapi cabaran. Cabaran mematangkan cara kita berfikir dan bertindak.

Jangan takut menzahirkan cara hidup Islam yang bagaikan bunga mekar di taman.

Jangan takut menambah iman di dalam hati yang bagaikan tumbuhnya akar di dalam tanah... kerana jika anda takut dan kecut... anda akan hancur dimakan zaman. Buka minda... buka hati... kenali potensi diri!

- Artikel iluvislam.com


your sincerely:-zinnirah

::Jom dengar nasyid semangat!::

Loading...

::Halwa Telinga::

Bloggers Chat Room

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...