~semoga mereka dirahmati Allah~

Dimulakan dengan....

Photobucket

Friday, December 16, 2011

~disini saya belajar~

Alhamdulillah Allah tetapkan kita dengan kemampuan kita, Allah uji kita dengan kemampuan kita, Allah beri pengalaman agar kita menjadi lebih matang untuk meneruslan kehidupan dihadapan sana.

semua ini UJIAN..Ujian yang kita hadapi sesuai dengan kesanggupan kita menghadapinya-dalam surah Al-Baqarah Allah ada berfirman maksdnya: tidak aku bebani seseorang itu melainkan dengan kesanggupannya..jd, berpositiflah dengan segala ketentuan Allah untuk kita..



lama sudah tak menulis di blog ini
rindunya..


tak mengapa..maklumla semua orang ada kerja yang perlu diselesaikan dahulu..Bak kata Sakinah Hasnun: Utama kan yang utama!

em, banyak perkara yang ingin dishare di blog ini..
buat tatapan semua..


tak sangka REZKI Allah sangat luas..mana pernah dalam diri saya berangan akan ke UIA ini..sedar tak sedar dah hampir 5 bulan saya berada disini..em,ALHAMDULILLAH.


=>pertama


kisah rehlah di Ulu Yam,ye sudah tentu anjuran Ma'aruf Club..Kelab yang paling famous sekali di UIA..yeke??~tak dengar =)

ye memang seronok pergi rehlah ni..pagi berkumpul di tangga besar depan UIA..ta'aruf dan sarapan pagi..menunggu kenderaan yang akan mengambil kami..huh! kata pukul 7.30..pukul 8 lebih baru gerak,aduh,ape la saya ni..sangka baik..mereka ada hal la tu..em. manusia perlu tepati masa,kalau pukul 8 pukul 8 la kena ada..


sebab tu Allah ada berfirman dalam surah Al-Asr;_ demi masa, sesungguhnya manusia itu kerugian. kecuali orang yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran, berpesan-pesan dengan kesabaran,nasihat untuk diri sendiri juga.


pergh laju giler bro ni bw kereta,memg terbaik la,samapi masuk line kereta sebelah..huh,jgn tiru aksi begini..


sesudah sampai kami dibawa masuk ke kawasan air terjun..Subhanallah.indahnya ciptaan Allah..bertemu dengan kakak-kakak yang sampai lebih awal dari kami..


Solat dhuha dan bahagi kumpulan..
baru saya tahu kami ada explorace lepas ni..huh ini first time saya masuk explorace kat UIA..sebelum ni biasanya saya yang buat explorace untuk adik-adik..kali ini saya pula yang diEXPLORACE kan..hahah


terbaik la, memang betul-betul mengexplorace kami..ada 7 check point..semuanya bertanyakan soalan dari apa yang telah kami ikuti @ yang kami belajar dari USRAH..


redah air terjun, masuk hutan, naik bukit, dan lalu jambatan gantung..semua itu mentarbiahkan diri ini,untuk terus bersemangat..kerana mula-mula dah kena redah air terjun tu saya dah jatuh atas batu besar..terduduk terus atas tu! Alhamdulillah selamat..tapi sakit la!(cover2)


Maryam Jamilah kata: kita perlu cepat tetapi berhati-hati.huh, terasa la jugak..nasihat yang berguna! ambil!






=> cerita kedua


first time jadi komiti untuk program Ma'aruf Club

masa perlantikan tu hntr msj je..tak sangka pula Kak Had letak diri saya jadi S/U untuk AGM. Agm ni ringkasan dari Annual General Meeting..em, kalau kat Khairiah panggil Muktamar Sanawi..


huh, malunya semua senior-senior yang jadi komiti ni..rasanya saya sorang je yang berumur 19 tahun..perasan muda..-tak dengar! =)


belajar menaip surat dalam BI(biasa BM) belajar buat minit mesyuarat dan komunikasi yang berkesan itu datang dari pengalaman yang lalu.



masa postmortem tu la rasa paling best..kita tak boleh nak semua perfect..pasti ada masalah. jangan risau dengan masalah yang datang tapi kita perlu tangani dengan baik..

biasalah segala yang berlaku pasti ada hikmahnya,kita manusia pasti tak lepas dari kesalahan.


kita tak sempurana, kita tak pernah sempurna dan kita takkan sempurna tapi kita mesti cuba ke arah kesempurnaan..belajar lah dari kesalahan..


kalau nak tahu macamana berprogram kena lah cari pengalaman..pengalaman tak datang begitu sahaja,sebab pengalaman tak boleh di jual beli..rebutlah peluang yang ada untuk bentuk pengalaman baru!






=> cerita ketiga


kali ini Ma'aruf Club UIA ni buat lagi program iaitu Camp@Taqwa. beberapa perkara yang berjaya saya kutip dari kem ni:



  • dalam banyak2 slot.sesi bersama Ust Huzaifah adalah yang paling berkesan dalam diri saya-tanggungjawab sebagai seorang DAIE.em, ape pulak DAIE ni? em, DAIE ni mksdnya Pendakwah atau dengan kata ringkas ialah mereka yang mengajak orang lain ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran. Ada rukunnya?? em apa ye?? sape tahu sila angkat tangan..ye itu dia..ada 4,

  • 1) Daie(pendakwah)

  • 2) Mad'u(orang yang didakwah)

  • 3) Maudu' (perkara yang didakwah)

  • 4) Uslub(cara berdakwah)



  • Daie perlu seorang yang komited barulah orang yang didakwah tertarik dengan ISLAM yang dibawa, Maudu' perlulah betul,kita perlu sampai ilmu yang ada..dan pastikan betul dan sahih jangan menipu kalau tak tahu cakap tak tahu.Uslub perlulah Efektif..sebab orang tak nak beli produk kita kalau kita tak terang kan kelebihan produk kita tu dengan efektif.



  • Tarbiyah ISLAM itu datang dari Allah. ikutlah Islam,ada lagi ke agama lain yang boleh kita pilih untuk ikut selain ISLAM yang syumul ini??pikirlah sendiri..




  • Sungguh, benar! beruntung kita sebenarnya dipilih oleh Allah dengan nikmat ISLAM.bersyukurlah



  • Jangan lupa solat tahajud, baca Quran pagi-pagi sebelum tengok makhluk,tengoklah ayat Allah dulu, solat Dhuha rezki yang luas dan dipermudahkan segala urusan,dan jangan lupa buatlah sedikit amlan itu tapi berterusan.Insya allah ada berkahnya disitu!



  • Belajar lah untuk bercakap.jadilah orang yang proaktif.kata Ust Suhaimi Saad: bekas Ketua pemuda PAS Pahang, beliau ada berpesan,jika kamu ke majlis ilmu atau kem atau sebagainya, jangan lupa bertanya atau bercakap atau menjadi orang yang menjawab soalan yang ditanya, kerana katanya kamu akan menjadi orang yang berani pada tempatnya!insya allah..bila lagi nak berlatih dan praktik??nak tunggu sampai bila??em jom buat perubahan jadilah orang yang PROAKTIF! Berani kerana benar takut kerana salah.




  • saya juga berkesempatan bercakap dengan Cina yang kami jumpa semasa explorace..memang menguji kelancaran bahasa Cina ku yang kian dilupakan(sejak belajar Bahasa Arab) =)...seronoknya mereka dapat berspeaking dengan saya..(alamak kuat perasan)..ye lah kami ditugaskan untuk mencari MAD"U seramai 10 orang..kebetulan terjumpa nya cina ..belasah je la.em, kemahiran komunikasi penting!




=> cerita keempat


Solat hajat untuk Final exam anjuran Ma'aruf Club.saya terima mesej tentang ini dari kakak Naqibah.em katanya ni perjumpaan kali terakhir.aduh! sedihnya,rasa sekejap sangat masa berlalu..sem depan jumpa lagi..=) tiba je!


dimulakan dengan tayangan kemudian pengisian oleh Akhi Firdaus..macam kenal je! antara point penting dalam tzkirah yang baik itu ialah 10 MUWASOFAT TARBIYYAH


1-Aqidah yang sejahtera


2-Ibadah yang sohih


3-Akhlak yang baik


4-Luas pengetahuan


5-Sihat tubuh badan


6-Mampu berdikari


7-Melawan nafsu


8-Menjaga masa


9-Tersusun kerjanya


10-Memberi manfaat pada orang lain


huh, itulah insan yang lahir selepas ditarbiahkan..memang susah nak mujahadah ni..tapi kita sendiri yang untung bila kita dapat 10 perkara ni..jom, UBAH DIRI,jadi yang lebih baik dengan sentiasa melihat 10 perkara ini ada ke tidak dalam diri kita.



em lepas solat Isyak dan hajat kami diberi masa untuk masuk ke dalam group Usrah masing-masing.


masa makan-makan tu akak minta kami bagi komen tentang firt empression kami pada kawan-kawan yang seusrah kami yang lain..hahah..jawapan dan komen yang saya dah agak,agak memalukan pada yang tak kenal diri ini..kata mereka saya ceria,peramah dan happy go lucky! terutama kak Jie ku yang tak habis2 gelak dengan telatah anak buahnya yang sorang ni(alamak, perasan lagi)..astaghfirallahalazim..


Allah ciptakan manusia pelbagai ragam dan perangai..banyak udang bangay garam. banyak orang banyak ragam..-berpantunlah pulak,tibe je!




=> cerita kelima


hari ini kami(usrahku) ke FEMALE SPORT COMPLEX,katanya nak beriadhah main basikal sama-sama.nasib tak menyebelahi kami,basikal dah habis..semua orang nak jugak ikut kami berbasikal..em bagilah, dah tak ada rezki tak dapatla kami menyewa basikal...


plan kedua kami ke gym..huh, mana pernah dalam hidupku pergi ke gym..inilah kali pertama..em nak cerita malu pulak..-faham-faham la=)


diringkaskan cerita kami pun dah habis riadhah, makan-makan dan bergambar..plan nak pergi rehlah la..insya allah dalam perancangan..


seronoknya dapat beriadhah..em sihat tubuh badan adalah termasuk dalam 10 MUWASAFAT TARBIYAH tu,penting ni,penting sangat..



itulah luahan hati saya pada blog saya yang lama tak diupdate ini..salah satu sebab menulis disini adalah kerana tak balik minggu ni(tak dapat luah pada ibu dan ayah) =) heheh, luah kat blog je la..-manja!


siapala diri ini,jika dibandingkan dengan mereka yang lebih hebat menulis..disini saya belajar dan saya mahu orang lain juga belajar dari apa yang saya sampaikan..saya masih ingat kata Hassan Al-Banna menulislah kamu,menulislah sehingga kamu mati..mungkin sekarang tak nampak kesannya, tapi insya allah pada generasi akan datang..selepas kematian ku..jadi saya ada blog saya menulis diblog dan secara tak langsung saya nak gunakan blog ini untuk ISLAM..



moga sedikit pengalaman saya di UIA ini dapat diambil ibrahnya*nilai murni*=)..semoga sedikit pengalaman ini mampu menjadi titik tolak pada diri kita untuk lebih berpengalaman dan belajar dari pengalaman..wallahua'lam


p/s: jom menulis,sebarkan ilmu dengan menulis kerana menulis juga ibadah bila diniatkan kepada Allah dan ikut syariat!













4 comments:

oakleyses said...

red bottom shoes, michael kors outlet online, true religion, tiffany and co jewelry, nike air max, oakley sunglasses, ray ban outlet, tory burch outlet online, tiffany jewelry, michael kors outlet, louis vuitton, nike outlet, oakley vault, kate spade outlet online, prada handbags, nike free, longchamp outlet, ray ban sunglasses, nike air max, coach outlet store online, burberry outlet online, christian louboutin, coach outlet, christian louboutin shoes, christian louboutin outlet, louis vuitton handbags, michael kors outlet store, michael kors outlet online, polo ralph lauren, cheap oakley sunglasses, chanel handbags, coach purses, coach outlet, prada outlet, kate spade outlet, polo ralph lauren outlet, burberry outlet online, longchamp handbags, true religion outlet, louis vuitton outlet online, gucci handbags, jordan shoes, longchamp outlet online, michael kors handbags, louis vuitton outlet, michael kors outlet online, louis vuitton outlet

oakleyses said...

true religion outlet, hollister, air jordan, nike free pas cher, mulberry, scarpe hogan, vans pas cher, timberland, ralph lauren pas cher, michael kors uk, longchamp, barbour, michael kors canada, louis vuitton, nike air max, tn pas cher, louis vuitton uk, air max pas cher, nike air force, longchamp pas cher, air max, nike free, nike blazer pas cher, burberry pas cher, true religion jeans, north face, sac louis vuitton, ray ban uk, chaussure louboutin, sac michael kors, sac vanessa bruno, hollister, lululemon, louis vuitton pas cher, oakley pas cher, north face pas cher, guess pas cher, lacoste pas cher, converse pas cher, ralph lauren, ray ban pas cher, hermes pas cher, nike roshe run, abercrombie and fitch, nike air max, nike roshe, new balance pas cher

oakleyses said...

birkin bag, ferragamo shoes, ugg, reebok shoes, asics shoes, insanity workout, hollister, giuseppe zanotti, chi flat iron, soccer jerseys, herve leger, jimmy choo shoes, uggs outlet, new balance outlet, replica watches, lululemon outlet, nike huarache, north face jackets, ugg boots, p90x workout, longchamp, canada goose outlet, uggs on sale, abercrombie and fitch, beats headphones, wedding dresses, vans outlet, valentino shoes, mac cosmetics, canada goose outlet, canada goose, uggs outlet, celine handbags, soccer shoes, nike roshe, mcm handbags, marc jacobs outlet, bottega veneta, mont blanc pens, ugg outlet, canada goose outlet, nfl jerseys, ugg soldes, babyliss pro, ghd, nike trainers, north face outlet, ugg boots, instyler ionic styler

oakleyses said...

uggs canada, louis vuitton canada, wedding dress, moncler outlet, vans, toms outlet, moncler, oakley, moncler, coach outlet, lancel, moncler, supra shoes, hollister clothing, pandora uk, montre femme, ray ban, ralph lauren, canada goose, canada goose, pandora charms, pandora jewelry, juicy couture outlet, parajumpers outlet, baseball bats, iphone 6 case, thomas sabo uk, canada goose pas cher, hollister, juicy couture outlet, converse, ugg, converse shoes, replica watches, moncler, canada goose, air max, nike air max, gucci, links of london uk, moncler outlet, louboutin, swarovski jewelry, swarovski uk, moncler, timberland shoes, hollister canada, karen millen

::Jom dengar nasyid semangat!::

Loading...

::Halwa Telinga::

Bloggers Chat Room

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...